Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-09@08:54:38 GMT

حقوق مخترع و مالکیت فکری چیست؟

تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۷۳۰۳۶

حقوق مخترع و مالکیت فکری به موضوعات متعددی می‌پردازد و موارد متعددی را مدنظر قرارمی‌دهد. ناطقان: حقوق مالکیت فکری به حمایت از خلق و آفرینش فکر‌های بشری می‌پردازد و دو رکن مالکیت ادبی و صنعتی را در برمی‌گیرد.

برای مثال، قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب ۱۳۱۰ به حق مخترع و مالکیت فکری در حوزه صنعت و تجارت می‌پردازد؛ همچنین یک پیمان بین‌المللی بنام اتحادیه پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی، تجاری و کشاورزی مصوب ۱۸۸۳، که ایران هم در سال ۱۳۳۷ به آن ملحق شده است، از دیگر اسناد قانونی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به حساب می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



قانون حمایت از حقوق مولفان و هنرمندان مصوب ۱۳۴۸ و آیین نامه اجرایی آن در سال ۱۳۵۰ به حق مولف و هنرمند می‌پردازد و قانونی دیگر، مربوط به آثار مکتوب و صوتی است و قانون ترجمه، تکثیر کننده نشریات و آثار صوتی مصوب ۱۳۵۲ از جمله منابع قانونی حقوق ایران در این خصوص است.

مالکیت صنعتی وظیفه محافظت از اختراع‌ها، طرح‌های صنعتی، اسامی تجاری و این دسته از کار‌ها را برعهده دارد و مالکیت ادبی و هنری وظیفه حفظ تولیدات و آفرینش‌های جدید را دارد؛ بنابراین اصل موضوع حقوق مالکیت فکری، حمایت از خلق آثار است.

یکی از محوری‌ترین و مهم‌ترین بحث‌ها پیرامون مالکیت فکری، این موضوع است که حق صاحب اثر فکری، به عنوان مالکیت شناخته شود؛ بر این اساس افراد زیادی مانند لا مارتین شاعر، ادیب و سیاستمدار فرانسوی قرن نوزدهم، گفته است؛ مالکیت ادبی مقدس‌ترین نوع مالکیت است و لوئی ناپلئون بناپارت در نامه‌ای نوشته است که اثر فکری، ملکی مانند زمین و خانه است.

در اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق اجتماعی، فرهنگی، مدنی، سیاسی و اقتصادی، بهرمندی از منافع مادی و معنوی و لزوم اتخاذ تدابیر مناسب توسط دولت‌ها جهت تامین، حفظ، توسعه و ترویج آثار ادبی و هنری مورد تاکید قرار گرفته است.

اختراع نتیجه فکر فرد یا افرادی است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده‌ای خاص را ارائه و مشکلی را دریک حرفه، فن، فناوری، صنعت و مانند آن‌ها را حل می‌کنند در مواردی از قانون، برخی از اختراع‌ها قابل ثبت نیست که طبق قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶، چنین متذکر می‌شود.

بر اساس ماده ۴ قانون فوق، مواردی که از حیطه حمایت از اختراع خارج است، شامل کشفیات، نظریه‌های علمی، روش‌های ریاضی و آثار هنری است و، چون کاربرد صنعتی ندارند به عنوان اختراع قابل ثبت نیست. مورد بعدی شامل طرح‌ها و قواعد یا روش‌های انجام کار تجاری و سایر فعالیت‌های ذهنی و اجتماعی است. همچنین روش‌های تشخیص و معالجه بیماری‌های انسان یا حیوان، منابع ژنتیک و اجزاء ژنتیک تشکیل دهنده آن‌ها و فرآیند‌های بیولوژیک تولید، اختراعاتی که بهره‌برداری از آن‌ها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق‌حسنه باشد و آنچه قبلاً در فنون و صنایع پیش‌بینی شده است، شامل حمایت از اختراع نمی‌شود.

طرح‌های صنعتی یکی از کارگشاترین علم‌ها در حوزه‌های مختلف است که پس ارائه طرح و بررسی در ابعاد‌های مختلف، کمک‌های شایانی را در چرخ‌های گوناگون می‌کند در همین راستا قانونی برای طرح‌های صنعتی وضع شده است که برخی از ماده‌های آن چنین است؛ بر اساس ماده ۲۰، هرگونه ترکیب خطوط یا رنگ‌ها و هرگونه شکل سه‌بعدی با خطوط و رنگ‌ها یا بدون آن، به‌گونه‌ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. در یک طرح صنعتی تنها دسترسی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری مشمول حمایت از این قانون نیست.

طبق ماده ۲۱، طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که جدید و اصیل باشد و بر اساس ماده ‎‎‎ماده ۲۲ قانون طرح‌های صنعتی، اظهارنامه ثبت طرح صنعتی که به اداره مالکیت صنعتی تسلیم می‌شود، همراه نقشه، عکس وسایرمشخصات‌گرافیکی‌کالا که‌تشکیل‌دهنده طرح صنعتی هستند و ذکر نوع فرآورده‌هایی که طرح صنعتی برای آن‌ها استفاده می‌شود، خواهد بود. اگر طرح صنعتی سه بعدی باشد، اداره مالکیت صنعتی می‌تواند نمونه واقعی یا ماکت آن را به همراه اظهارنامه درخواست کند. همچنین اظهارنامه فوق ذکر در این ماده، مشمول هزینه مقرر برای تسلیم آن خواهد بود. منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: حقوق ، مخترع ، مالکیت فکری

منبع: ناطقان

کلیدواژه: حقوق مخترع مالکیت فکری طرح های صنعتی مالکیت صنعتی مالکیت فکری طرح صنعتی طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۳۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسناد مالکیت تمام واحدهای صنعتی گرمسار صادر شد

به گزارش خبرنگار مهر، حسن بابایی در نشست شورای اداری گرمسار با موضوع صدور اسناد مالکیت اراضی در گرمسار و ایوان کی به میزبانی فرمانداری این شهرستان ضمن بیان اینکه تمام اراضی صنعتی شهرستان گرمسار در شهرک‌های صنعتی، تثبیت و برای آنها سند صادر شده است، تاکید کرد: مجموعاً یک هزار و ۱۰۶ قطعه در شهرک صنعتی شهرستان گرمسار صاحب سند مالکیت زمین هستند.

وی با بیان اینکه بحث احداث واحد ثبتی در منطقه به مثابه یکی از نیازها و مطالباتی که از سوی مردم مطرح شده، در دستور کار سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قرار خواهد گرفت، تاکید کرد: این امر سبب می‌شود تا بحث صدور اسناد از این پس در شهرستان گرمسار صورت گیرد.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: احداث واحد ثبتی و اعطای اسناد مالکیت به اراضی ایوان کی و گرمسار دو ره آوردی هستند که امروز مقارن با سالروز ولادت با سعادت حضرت معصومه (س) در گرمسار خواهیم داشت، تاکید کرد.

بابایی ادامه داد: باقی مانده اسناد کشاورزی شهرستان گرمسار شامل هشت هزار هکتار نیز مورد پیگیری قرار می‌گیرد و اگر نیاز به تأمین اعتبار دارد، کمکی خواهیم کرد که اراضی کشاورزی شهرستان گرمسار هم مانند صنایع به صورت ۱۰۰ درصدی تثبیت و منجر به صدور اسناد مالکیت برای مردم شود.

وی با بیان اینکه امروز سند پیشگام توسعه است، ابراز کرد: وقتی کسی در زمینه کشاورزی سند داشته باشد می‌تواند از آن به عنوان وثیقه بانکی بهره گیری کرده و با تسهیلات دریافتی لوازم کشاورزی بخرد و این در نهایت به رونق تولید و اقتصاد منطقه نیز منجر خواهد شد از سوی دیگر سند سبب کاهش بروز اختلافات می‌شود لذا تاکید قوه قضائیه بر صدور اسناد مالکیت است.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بیان کرد: تحقیقات نشان می‌دهد در اراضی که اسناد مالکیت دارد، کمتر شاهد بروز اختلافات و دعوی‌های حقوقی هستیم و این کار را ساده‌تر کرده است از سوی دیگر عمده پرونده‌های ما چه حقوقی و چه کیفری در بحث فروش مال غیر و کلاهبرداری و تصرف عدوانی ها مرتبط با املاک قول نامه‌ای است.

بابایی با بیان اینکه در دوران تحول و تعالی قوه قضائیه در سند تحول و همچنین تاکید رئیس جمهور، صدور اسناد مالکیت سرعت و دقت ویژه ای گرفته است، ابراز کرد: تثبیت مالکیت‌ها و حدنگاری ها یکی از راهبردهای کلان قوه قضائیه است و اهمیت آن تا آنجا است که در سیاست‌های برنامه هفتم توسعه تاکید شده که حدنگاری و تثبیت مالکیت در عرصه‌های زراعی و طبیعی باید ۱۰۰ درصد صورت گیرد و ما هم تلاش مان بر همین مبنا است.

کد خبر 6100588

دیگر خبرها

  • اسناد مالکیت تمام واحدهای صنعتی گرمسار صادر شد
  • برگزاری جشنواره ایران دانا برای ترویج فرهنگ مالکیت فکری و اقتصاد دانش‌بنیان
  • حمایت مرکز مالکیت معنوی از دستاوردهای دانش‌آموزان استعداد درخشان
  • حمایت سازمان ثبت از استعدادهای درخشان
  • تصویب قانون «مالکیت فکری» جهاد دانشگاهی در آینده‌ای نزدیک/ متخصصان جهاد دانشگاهی پای کار آمدند
  • مژده به کارگران ، مجلس بیخیال تعیین حقوق کارگری شد
  • دلالان نقره داغ شدند؛ ابلاغ قانون قیمت‌گذاری در بازار مسکن
  • دلالان نقره داغ شدند؛ تعیین قانون قیمت‌گذاری در بازار مسکن
  • شورای رقابت علیه ۱۳ نهادعمومی غیردولتی اعلام جرم کرد
  • مصوبه تعیین نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در مناطق آزاد اصلاح شد